PNZ TERMÉSZETES FESTÉK FAOLAJ FAVIASZ PADLÓOLAJ BÚTORVIASZ BIOFESTÉK MÉ...

Tartós favédelem természetes anyagokkal , festés, padlóolajozás, viaszolás, WPC, bambusz, parafa, egzotikus fák, antikolás, festékoldás, szú elleni szer, biofesték, gyerekjátékok kezelése , kültéri felületek kezelése.......

 CsókKacsintásPNZ WEBÁRUHÁZ:  VigyorCsók

bannerpnz.gif 

info vonal: 30/3305527    

A fabútorok ápolása V.

fa, fabútor, ápolás, fehérítés, halványítás,

Optikai fehérítés: Fehér pigmentet vagy színező anyagot vagy ezek kombinációját kis...

A halványítást vagy fehérítést akkor alkalmazzuk, amikor a fa eredeti, vagy elváltozott színét megsárgult, szürkült, kívánjuk fehéríteni.

Optikai fehérítés:
Fehér pigmentet vagy színező anyagot vagy ezek kombinációját kis mennyiségben tartalmazó pácanyaggal (lakkpác, viaszpác stb.) Hibája, hogy részben fed, és hogy a fehérítő hatás a rétegvastagságtól is függ (felhős páckép). Erénye, hogy a páckép az öregedés során nem változik.

Kémiai fehérítés:
A fa anyagában lévő elsődleges színanyagok, valamint a változások (sárgulás, szürkülés) során előállt másodlagos színagyagok kifehérítése különböző-oxidáló, redukáló vagy savas-szerekkel.

Halványítás 30-35 %-os hidrogén-peroxiddal:
A bomlásakor felszabaduló nagy mennyiségű reakcióképes oxigén fehéríti a fát. Könnyen bomló vegyület, ezért eltárhatóságát sókkal biztosítják. Ezeket a sókat felhasználás előtt semlegesíteni kell. A semlegesítést ammónium-hidroxiddal vagy nátrium-hidroxiddal végzik.


Az ammónium-hidroxid a felületről maradéktalanul elpárolog, és a felületi feszültség csökkentése által javítja az oldat beszívódását, ezáltal az mélyebb rétegben fejti ki hatását. Csersav tartalmú fáknál szürke elszíneződést okoz! Főként finom pórusú lombos fákhoz és fenyőhöz alkalmazható.


A nátrium- hidroxid 20 %-os oldatát sötét színű lombos faanyagok és megkékült fenyő esetében használjuk a hidrogén- peroxidot tartósító sóinak semlegesítésére. Hatására a halványítási folyamat gyorsabban játszódik le, és a felület érdesebbé válik. A művelet után a felületen visszamaradó anyagokat citromsavval vagy ecetsavval közömbösíteni kell.

Oxálsavval, citromsavval, heresóval:
Csersavtartalmú vagy vasfoltos fák esetében alkalmas. Az oxidációs reakció során a csersav közel színtelen vegyületté alakul. Forrón, 30-35 gr/liter koncentrációban alkalmazzuk. Hajlamosak kristályos kicsapódásra, melyek a pórusokban rakódnak le, és akadályozhatják egyes lakkfajták megkötését,ezért alkalmazásuk után a felületet alaposan át kell mosni. A heresó a juhar, nyír és a dió szijácsát rózsaszínűvé változtathatja, és ez gyakran csak néhány hét múlva utólag következik be.

Nátrium-biszulfittal: A diófa világos erezetét tovább halványítja.

Kombinált eljárásokkal:

Kombinált eljárásról beszélünk, amikor két vagy több anyagot vagy eljárást egyesítünk.
Fehérítő pácolás: pácolás és fehérítés egy műveletben:- peroxid és lúgálló folyékony színezékpácba hidrogén- peroxidot és pl. szalmiákszeszt teszünk. A peroxid halványítja a fát, de nem változtatja meg a színét. A szalmiákszesz segíti a beszívódást, aktivizálja a folyamatot.
Pác-alapozás: az alapozás és a színezés műveletének egy lépésben történő elvégzése kombinált, kötő- és töltőanyagot kb.10-15 % - ban pl. karbamid gyantát tartalmazó ún. pácalapozóval.

Halványító szigetelés: fehérítés és szigetelés egy lépésben

 

 CsókKacsintásPNZ WEBÁRUHÁZ:  VigyorCsók

bannerpnz.gif 

info vonal: 30/3305527    

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 57
Tegnapi: 48
Heti: 197
Havi: 860
Össz.: 118 769
Oldal: FA HALVÁNYITÁSA
PNZ TERMÉSZETES FESTÉK FAOLAJ FAVIASZ PADLÓOLAJ BÚTORVIASZ BIOFESTÉK MÉ... - © 2008 - 2018 - pnz.hupont.hu